AYT’de hangi dersten başlamalı, hangi testleri çözmem gerekir soruları özellikle ilk girecek olanlar için büyük önem taşımaktadır.
Lise eğitimini aldıktan sonra üniversite giriş sınavlarında performans gösteren öğrenciler, çözdükleri testlere bağlı olarak puan ve sıralama elde etmektedirler. Bu sıralamalara dayalı olarak da tercihlerde bulunup yerleşim hakkına ulaşmaktadırlar.
Sınavda önce hangi testten başlanmalı sorusu üniversite sınavı için çok önemli bir sorudur. Bu soru hem TYT hem de AYT için büyük bir önem taşımaktadır.
Öğrenciler hangi soruları çözmesi gerektiğini bilmeden ya da hangi testten başlaması gerektiğini bilmeyen adaylar olduğu zaman ciddi manada sorun olabilmektedir.
İçerik
AYT önce hangi dersten başlamalı sorusu için TYT’ye kıyasla daha rahat bir sınavdır. Bu sınavda öğrenciler lise eğitimlerine dayalı olarak tercihte bulunurlar.
Sayısal bölüm öğrencileri, matematik ve fen bilimleri testi çözerken; eşit ağırlık öğrencileri matematik ve edebiyat-sosyal bilimler 1 testini çözmektedirler. Bununla beraber sözel bölümü öğrencileri ise edebiyat-sosyal bilimler 1 ve sosyal bilimler 2 testlerini çözmek durumundadırlar.
Çözüm yapılması gereken testler arasında karar vermekse tamamıyla öğrencinin donanımına bağlıdır. Öğrenci hangisinde daha iyi ise ondan başlamalı ve sonrasında kalan sorularını çözmelidir.
Zamanında sorulan YGS’ye hangi dersten başlanmalı sorusu gibi AYT’ye hangi sorularla başlanmalı sorusu da sıkça merak edilmektedir.
Öğrenciler bu konuda serbest bırakıldıkları için tercihlerini ona göre kendileri yapmaktadırlar. Bu sınav sisteminde tek bir kitapçık içerisinde tüm testler yer almaktadır ve öğrenci önceki sistemden farklı olarak istediği sorudan başlama hakkına sahiptir.
Öğrenci istediği soru grubunu çözerken bölümün pek de önemi bulunmamaktadır çünkü zamanını kullanabilirse 160 sorunun hepsini 180 dakikada çözebilmektedir. Bu da öğrencinin artık sayısal ya da sözel puanla tercih yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.
Tüm soruları çözüp hangi puanı yüksekse bu puanla alım yapan bir bölüm tercih edebilme hakkı bulunmaktadır.
YGS’de ilk hangi testten başlamalı sorusu yeni sınav sisteminde yerini AYT ve TYT’ye bırakmıştır. Bu sorunun cevabı özellikle her birini çözmek isteyen öğrenciler için çok önemlidir.
Tüm testlere bakmak için yeterli vakit vardır ancak bu durum tamamıyla sizinle ilgilidir. Eğer siz zamanı iyi kullanırsanız aman sıkıntısı yaşamadan her soruyu görebilirsiniz.
Her birini çözmek isteyenler için edebiyat-sosyal bilimler 1, matematik, sosyal bilimler 2 ve fen bilimleri testleri sıralaması önerilmektedir.
AYT matematik konularına şöyle bir göz gezdirdiğinizde gerçekten zorlayıcı sorular olduğunu görebilirsiniz. Bu soruların büyük kısmı dakikalarca emek gerektiren sorular olmaktadır.
Bir öğrenci sayısal bölümden tercih yapacaksa matematik ve fen bilimleri testini çözecek demektir. Bu ikisi arasından seçim yapması gerekirse matematikle başlaması son derece akıllıca olacaktır.
Eşit ağırlık puan türünden alım yapılan bir bölüm isteniyorsa bu durumda matematik yerine önce edebiyat-sosyal bilimler 1’i bitirmek sonrasında kalan tüm zamanı matematiğe ayırmak daha sağlıklı bir adım olacaktır.
Matematikte nasıl hızlanılır bilmeyen, sınavdan önce yeterince tecrübe etmemiş olan kişilerin sınavda doğrudan matematikle başlaması çok önerilen bir durum değildir.
Sınav taktikleri hakkında pek de fikri olmayan öğrencilerin sınav anı geldiğinde ciddi manada sıkıntı yaşadıkları görülmektedir. Bu açıdan önce kendi taktiğinizi bulmanız daha sonra sınavda bu taktiği profesyonel şekilde uygulamanız önerilmektedir.
Sınav taktikleri dendiğinde akla ilk olarak hangi testten başlamalı sorusu gelmektedir.
Başlamayı düşündüğünüz test fen bilimleri ise bu pek sağlıklı bir adım olmayacaktır çünkü fen bilimleri arkasından matematik çözmek için yeterince vakit kalmasına engel olacaktır.
Zaman yetiştirme konusunda kaygınız varsa fen bilimlerine başlamak biraz sorun teşkil edebilir.
Fen bilimleri kendi içinde fizik, kimya, biyoloji sorularından oluşmaktadır. Bu 3 ders ayrı ayrı çalıştırma gerektiren ağır derslerdir. Bu açıdan her birinden çıkacak soru sayısı çok fazla olmasa da kişi ilk olarak bu alandan soru çözmeye başlayarak daha çabuk yorulmaktadır.
Sınava matematikten başlamak kadar doğal bir durum olan sosyal bilimlerden başlamak, sözel bölümü öğrencilerinin aklına takılan detaylardan biridir.
Edebiyat-sosyal bilimleri 1 yerine sosyal bilimler 2’den başlamam daha sağlıklı olur mu sorusu sorulabilmektedir. Bu soruya verilebilecek cevap sizin performansınıza bağlıdır çünkü her öğrenci aynı sonucu almayacağı gibi her öğrenci zamanını verimli şekilde kullanamamaktadır.
Din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, sosyoloji gibi alt dersleri de içinde bulunduran sosyal bilimler 2 ayrıca tarih ve coğrafya temelli bir testtir. Bu testleri çözerken üzerine dakikalarca düşünmek gibi bir alışkanlığınız varsa edebiyat-sosyal bilimler 1 testine vakit kalmayabilir.
Her ikisi için de yeterince hızlı olabilirim diye düşünüyorsanız sosyal bilimler 2’den başlamanızın herhangi bir soruna yol açması söz konusu değildir.
Önce hangi testten başlamalı sorusu tüm alanlar için geçerli bir sorudur. Öğrenci eşit ağırlık ya da sözel bölüm puanı üzerinden bir yere yerleşmek niyetindeyse bu durumda edebiyat testini ne zaman çözeceğini düşünmek durumundadır.
Edebiyat-sosyal bilimler 1 testinde hem edebiyat bilgileri hem de sosyal bilimler bilgileri test edilmektedir. Dolayısıyla öğrencileri yalnızca bir ders değil birkaç ders beklemektedir.
Sınava girdiğinizde eşit ağırlık puanı üzerinden tercih yapacaksanız matematik ve edebiyat-sosyal bilimler 1 testi çözmeniz gerekir. Bu 2 test mukayese edildiğinde önce edebiyat-sosyal bilimler 1 testini çözüp arkasından matematik testini çözmeniz daha hızlı sonuç almanızı sağlamaktadır.
Aynı durum sözel bölüm puanı için de geçerlidir. Önce edebiyat-sosyal bilimler 1 testini çözüp daha sonra sosyal bilimler 2 testinin çözülmesi önerilmektedir.
Ders çalışmaya hangi dersten başlamalı sorusu gibi sınava hangi dersten başlamalı sorusu da merak edilen bir sorudur. Birbirine benzer olan bu soruların ortak noktası bilinen ders ile bilinmeyen derstir.
Sınava girdiğinizde henüz konularını bitiremediğiniz bir dersin sorularını çözmekle başlarsanız dakikalarca uğraşmak durumunda kalırsınız. Bu doğrudan zaman kaybıdır. Bunun yerine daha iyi bildiğinizi hızlı şekilde bitirebileceğiniz sorulara yönelip önce onları bitirmelisiniz. Bu durum önemlidir çünkü zaman kaybederseniz çözebileceğiniz soruları görme şansınız dahi olmaz.
AYT nedir, nasıl hazırlanılır, hangi testler vardır soruları gibi her testin puan değeri nedir soruları da sorulmaktadır. Bu testlerle ilgili merak edilenlerden biri hangi testin daha önemli olduğudur. Bu noktada sizin hangi bölüme gitmek istediğiniz belirleyici olacaktır.
Testlerin size vereceği puan durumlarını bilip ona göre hareket etmeniz önerilmektedir. Bu sayede bölümünüz sayısal odaklı ise matematik ve fen bilimleri öncelikli olacaktır.
Sözel odaklı ise sosyal bilimler 2 ile edebiyat-sosyal bilimler 2 öncelikli testler olacaktır. Bu durum tamamıyla sizin tanıdığınız önceliğe bağlıdır.
AYT konuları nedir, hangi testleri içerir, kaç dakika sürer gibi konu başlıkları sınava girmeden önce bilinmelidir. Bu bilgilerin es geçilmesi, sınava yeterince hazırlanılmadığına işaret edilmektedir.
Hangi ders size kolay geliyorsa, hangisini daha iyi bildiğinizi düşünüyorsanız onunla başlamalısınız. Bu durum size hem motivasyon hem de zaman kazandıracaktır. Bununla beraber asla sınav başlarken test kararı değiştirmemelisiniz.
Öncesinde denemelerinizde nasıl bir yol izlediyseniz sınavda da aynı şekilde uygulamalısınız. Bu sayede başladığınız testin daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz.
Bir rehber öğretmen olarak diyebilirim ki sınava kadar hangisinden başladıysanız ondan başlamalısınız. Bunu neden söylüyorum çünkü sınav stresi ile ne yapacağını şaşırıp kitapçığı direk açıp önüne ilk gelen testi çözenler çıkabiliyor. Bunu bana söyleyen öğrencilerim oldu.
Teşekkürler Kemal hocam katkınız için.
Sevgiler..