AYT felsefe için nasıl çalışmalı sorusu özellikle sözel bölümü öğrencileri tarafından çok sık sorulmaktadır. Kavramsal, ezber gerektiren ve birçok öğrenciye göre karmaşık olan felsefe dersi zor bir ders olarak nitelendirilir.
Her dersin kendine özgü çalışma prensipleri bulunmaktadır. Matematiğe çalıştığınız gibi felsefeye çalışırsanız verim elde edememeniz son derece doğaldır. Felsefe dersine, felsefe konularını öğrenebileceğiniz şekilde çalışmalısınız.
AYT, TYT’nin aksine daha detaylı bilgi gerektiren bir sınavdır. Bu nedenle adayların bilmedikleri halde yorum yaparak yüksek puan almaları imkânsızdır. Önce konuları bilmeli, detaylı şekilde öğrenmeli daha sonra sınavdan başarı beklemelisiniz. Aksi halde elde edeceğiniz verim çok düşük olacaktır.
İçerik
AYT sürecinde adayların çalışmakta zorlandığı, nasıl çalışacağından emin olamadığı derslerden biri felsefedir. Yalnızca okunarak çalışılmayan, desteklenmesi gereken felsefe dersi konu dinleyerek öğrenmeyi gerektirmektedir. Konuları öğrendiğinizi iddia edebilmeniz için öncelikle dinlemeli sonra yazmalı sonrasında tüm soruları istediğiniz gibi başarılı şekilde çözebilmelisiniz.
Felsefe dersine çalışırken dinleme çalışmasını, video üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Online sistem üzerinden ders anlatan binlerce felsefe öğretmeni bulabilirsiniz. Bununla beraber dersin herhangi bir konusunu ilk kez dinleyecekseniz işinde profesyonel olan öğretmeni tercih etmelisiniz.
AYT sürecinde, öğrenciler felsefe dersinin çok da sorun olmayacağına inanırlar. Sınava son bir ay kala çalıştıklarında başarı elde edebileceklerini düşünürler. Durum pek de öyle olmaz çünkü felsefe yoğun bir derstir. Üzerinde zaman harcanması gereken, çalışmayı mecbur kılan derslerden bir tanesidir.
Felsefe dersine çalışmaya başladığında yetersiz kaldığını düşünenler, zaman kaybetmeden yardım almalıdır. Türkiye genelinde en çok özel ders alınan alanlardan biri olmasa da felsefenin de desteklenmesi gerektiği zamanlar olabilmektedir. Bu durumlarda, özel öğretmenle ilerlemek daha sağlıklıdır. Kendiniz anlamadığınız halde saatlerce ders çalışmak yerine özel öğretmenle birkaç saatte sorunu çözüme ulaştırabilirsiniz. Bu sayede felsefe sorun olmaktan çıkacaktır.
AYT sürecinde felsefe dersine çalışmak isteyen adaylar, uzun uzun not almak zorunda değildir. Kaynak kitaplarda yazan bilgileri, kendi süzgecinizden geçirdikten sonra not olarak kaleme alırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Bunun aksine not almaz, sadece okursanız birkaç hafta sonra unuttuğunuzu fark edersiniz.
Felsefe dersine çalışırken not defteri oluşturmak yerine dosya oluşturabilirsiniz. Konuları çok uzun olmayan dersi, dosyalama şeklinde düzene yerleştirebilirsiniz. Bunun için çalıştığınız ve not almak istediğiniz her konuyu a4 yapraklarına yazabilirsiniz. Bu sayede kısa kısa konu özetlerini tek bir dosyanın içerisinde bulabilme şansınız olacaktır. Tekrar günlerinde dosyadan birkaç yaprak okumak yetecektir.
Felsefe dersi herkes için aynı zorluğa sahip bir ders değildir. Kimi öğrenciler, felsefe yatkınlığı bulunan öğrencilerken; kimileri herhangi bir yatkınlığı bulunmayan, felsefeden uzak kalan öğrencilerdir. Bu nedenle AYT gibi önemli sınavlarda felsefe dersinden alınan sonuçlar da değişkenlik göstermektedir.
Felsefeden uzak kalan, anlamayan ve başarılı olamayan öğrencilerden biriyseniz ısınma turları düzenlemelisiniz. Her gün soru çözmek, felsefeyi kabullenmeyi sağlayacaktır.
Hayatınızda olduğunu ve sınava kadar öğrenmek zorunda olduğunuzu hatırlatacaktır. Çalıştığınız her konuyla ilgili günlük 30 soru çözmeniz, sınav geldiğinde çok büyük etki gösterecektir. Esnetmeden 30 soru çözerek ilerlemek, eski konuları unutmanıza engel olacaktır. Bununla beraber yeni konuların da pekiştirilmesini sağlayacaktır.
Felsefe dersi, öğrencilerin basite aldıkları derslerden olabilmektedir. Ne yazık ki pek çok öğrenci test çözme işini çok ciddi şekilde yapmamakta, çözülen testlerin analizlerini de değerlendirmemektedir.
Felsefeden verim alabilmek için çok soru çözmeniz önemlidir. Bir o kadar da önemli olan başka konu ise çözülen soruları analiz etmektir. Neyi ne kadar öğrendiğinizi anlayabilmek için felsefe sorularını analiz etmiş olmanız gerekmektedir.
Kaç yanlışınız çıktığı, kaç tanesinin doğru, kaç tanesinin boş olduğu önemlidir. Özellikle yanlış ve boşlar konusunda geriye dönük çalışmalar düzenlemeniz gerekmektedir.
Testlerde çıkan yanlışlarınızı çekinmeden öğretmeninize sorabilmeniz önemlidir. Geriye dönük onarma yapmadığınızda bilgi yanlışıyla beraber kalmaya devam edecektir. Dolayısıyla boşların da yanlışların da düzenli olarak sorulması önerilmektedir.
Felsefe dersi gibi sözel dersler, pekiştirme zorunluluğu olan derslerdir. Öğrencilerin devamlı pekiştirme yapabilmek için test çözmesi, deneme ile ilgilenmesi gerekmektedir. Bu noktada birçok öğrencinin yaptığı deneme hatasını yapmamanız önemlidir. Tüm konular bitmeden deneme çözme fikri çok yanlıştır.
Ders çalışmaya başladıktan kısa süre içerisinde deneme çözmeye başlayabilirsiniz. Özellikle felsefe için özel hazırlanmış denemeleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede sorunsuz şekilde pekiştirmenizi yapabilir, konularınızı analiz edebilirsiniz.
Denemelerin en önemli faydası, hangi konuyu anlayıp anlamadığınızı test etmesidir. Tüm konuları anladığınızı fark ettiğinizde denemeleriniz yüksek puan getiriyor olacaktır.
Felsefe dersi, düzenli tekrarı mecbur kılan derslerden biridir. Bunun temel nedeni akıllardan rahatlıkla çıkabilmesidir. Sürekli üzerine bilgi eklenen eski konular, zaman içerisinde arka planda kalmaktadır. Bir süre sonra da tamamıyla unutulmakta ve silinmektedirler. Bu duruma engel olabilmek için düzenli şekilde tekrarların yapılması gerekmektedir.
Her hafta birkaç saat boyunca felsefe konularının tekrarını yaparsanız sorun olmadan ilerleme kaydedebilirsiniz. Özellikle düzenli şekilde tekrar yapanların tüm konuları taze tuttuğu ispat edilmiştir. Sadece kendi notlarınızı okumanız dahi düzenli şekilde tekrar etmeniz anlamına gelmektedir.