izmir escort
Diş Hekimliğini Kazanmak İçin Hangi Derslere Ağırlık Vermeliyim? - Sinavhanem

Diş Hekimliğini Kazanmak İçin Hangi Derslere Ağırlık Vermeliyim?

Diş Hekimliğini Kazanmak İçin Hangi Derslere Ağırlık Vermeliyim?

Öğrencilerin, belli bir fakülteye yerleşebilmek için önce Ygs daha sonra da Lys’ye girmeleri gerekmektedir. Tercih etmek istediğiniz fakülteye göre ya Ygs’den ya da Lys’den puan türlerine bağlı seçimler yaparsınız. Dilediğiniz üniversite bölümü diş hekimliği ise o zaman Lys üzerinden MF-3 puan türüyle yerleşeceksiniz demektir. Bu da sizin sayısal bölümü öğrencisi olmanızı gerektirir. Peki, sayısal bölümü öğrencisi hangi derslerden sorumludur?

MF-3 Hangi Derslere Çalışmayı Gerektirir?

Bir sayısal bölümü öğrencisi olarak diş hekimliği okumak istiyorsanız MF-1, MF-2 ve MF-4 ün aksine biraz daha sağlık ağırlık bölümlerle yarışacaksınız demektir. Matematik ve fen bilimleri üzerine lisede 4 yıl eğitim görmüşseniz MF-3’ü başarmanıza hiçbir engel yoktur.

Bu puan türü içerisinde; Türkçe, tarih, coğrafya, matematik2, temel matematik, geometri1, geometri2, fizik1, fizik2, kimya1, kimya2 ve biyoloji1, biyoloji2 dersleri yer alır. Bu derslerden; Türkçe, temel matematik, coğrafya, tarih,fizik1, kimya1, biyoloji1 ve geometri1 Ygs sınavında karşınıza çıkacak. Geriye kalanlar ise Lys’ de sorulacak olan derslerdir. Ygs Lys puan hesaplaması için; 

Ygs Yüzdelik Ağırlık Durumu

Diş hekimliği kazanmak isteyen bir öğrenci öncelikle Ygs’nin %40, Lys’nin %60 ağırlıkta olduğunu aklına kazımalı. Önceliğiniz daha erken olduğu için Ygs değil, daha yüksek puan değerleri için Lys olmalıdır.

Ygs’ de Türkçe, temel matematik ve fen bilimleri %11 ağırlıklı puana sahipken sosyal bilimler %7 ağırlıklı puana sahiptir. Bu da demek oluyor ki sınava hazırlanmaya biraz erken başlayıp hem Türkçe hem matematik hem de fen bilimlerine iki kat daha fazla çalışılmalı. Ağırlıklı dağılımda görüldüğü gibi Ygs için matematik ve Türkçenin hiçbir farkı yok. Bu da size, her ikisine de eşit şekilde çalışmanız gerektiğini vurguluyor. Belki sosyal bilimler daha az puan ağırlığına sahip diye sonlara bırakılabilir fakat onun da çok önemli olduğunu bilmelisiniz.

Lys Yüzdelik Ağırlık Durumu

MF-3 üzerinden diş hekimliğini tercih edecek olan öğrenciler, Ygs gibi Lys de de aynı hassasiyeti gösterip ders çalışmaya asılmalılar. Özellikle alan sınavı olduğu için Lys, daha detay belki bir nebze biraz daha zor olabilir. Yine de bu durum gözünüzü korkutmasın çünkü siz zaten 4 yıl boyunca bunun eğitimini almış olacaksınız.

Lys’ de toplam %60’lık bir değer mevcut. Bunun en fazla ağırlığı ise biyolojide. Fizik ve matematik %13, kimya%14, geometri %5, biyoloji ise %15 puan ağırlığına sahip. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda biyolojiye biraz daha çalışmanız gerektiğini görebilirsiniz.

 Hangi Derslere Çalışmalısınız?

Ağırlıklı puanları gördükten sonra aklınıza ilk gelen şey, sayısal bölüm öğrencisi olarak diş hekimliği için çok çalışmanız gerektiği olacak ve bu çalışmanız, kendi alanınıza yönelik olmalı. Ygs için hemen her branşa aynı yoğunlukta zaman ayırıp hepsini tek tek bitirmelisiniz. Nihayetinde Ygs’ den iyi bir sonuç alamadıktan sonra Lys’ nin iyi gelmesi pek bir işe yaramıyor. Fakat Ygs’ niz idare ederse, Lys’ de de çok iyi alan yaparsınız; haliyle diş hekimliğini garanti edersiniz.

Lys için ağırlık göstermeniz gereken dersler, elbette fen bilimleri dersleri. Özellikle biyolojiden başlayarak diğer alan derslerini tek tek bitirmelisiniz. Sonra matematik ve geometri çalışabilirsiniz. Sayısal bölümde olan her öğrenci, bu derslere çalışıyor fakat ağırlık dilimleri farklı olduğu için herkesin çalıştığı ders yoğunluğu farklı oluyor.

Çalışırken Bilmeniz Gerekenler

Bir sayısal öğrencisi olarak bilmeniz gereken ilk kural, asla konularda eksik bırakmayın. Sonraki kural ise çözebildiğiniz kadar çok soru çözmeniz. Arkasından başarı, zaten hızlıca gelecektir. Bu nedenle başarmak için konularınızı bitirip sorularınızı ve denemeleriniz çözmeyi asla ihmal etmemelisiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

  1. Bir yılda diş hekimliği kazanmak mümkün mü? Yoksa bu zamana kadar derslerim hep iyi mi olmalı?Son sene başardım diyen arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM