izmir escort
Fransızca Öğretmenliği Puanları İş imkânları Maaşları - Sinavhanem

Fransızca Öğretmenliği Puanları İş imkânları Maaşları

Fransızca Öğretmenliği Puanları İş imkânları Maaşları

Fransızca öğretmenliği, dil öğrencilerinin en çok tercih ettikleri bölümlerden bir tanesidir. Bu yazı, Fransızca öğretmenliği tercihi yapmak isteyen öğrencilerin aklındaki soruları cevaplayacaktır.

Üniversitede Fransızca Bölümü Okumak İçin Ne Yapılmalıdır?

Fransızca öğretmenliği, Fransız Dili ve Edebiyatı, Fransızca mütercim tercümanlık gibi bölümler, lise veya dengi olan okullarda yabancı dil okuyan tüm öğrencilerin seçebileceği bölümlerdir. YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS ‘ye  (Lisans Yerleştirme Sınavı) girerek Fransızca programı için Dil 1 ve Dil 2 alanlarında gerekli puanı almak yeterli olacaktır.

Yabancı dil sınavına girecek adaylar nisan ayında yapılacak olan Yükseköğretim Geçiş Sınavına (YGS) girmelidirler. Bu sınav bir anlamda baraj sınavı niteliğini taşımaktadır. Baraj üstü alan adaylar ikinci etap olan Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmelidir. Önceki adıyla YDS sınavı olan bu sınavda adaylar 120 dakikalık bir sürede 80 soru çözmelidir.  Yabancı dil testi sadece Fransızca değil aynı zamanda İngilizce ve Almanca olarak hazırlanmaktadır. Yabancı dil haricinde diğer alanlardan mezun olan öğrenciler de yabancı dil sınavına girerek, bölüm tercihi yapabilirler. Buradaki tek handikap, alan dışı seçim yaptığından dolayı ek puanlar düşmektedir.

Fransızca Öğretmenliği Taban Puanları

2015-2016 Yükseköğretim puan durumuna göre, Fransızca bölümü ile ilgili belli başlı okul ve puan tablosu aşağıdaki gibidir.

  • Marmara Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı: 372,6 Başarı sıralaması:12.100
  • Dokuz Eylül Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı: 313 Başarı sıralaması:22.500
  • İstanbul Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı: 212 Başarı sıralaması: 51.900
  • Gazi Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı: 288 Başarı sıralaması: 28.400
  • Hacettepe Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı: 314 Başarı sıralaması: 22.300
  • Anadolu Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı: 288,6 Başarı sıralaması: 417
  • Uludağ Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği taban puanı:278,2 Başarı sıralaması:30.900
  • On Dokuz Mayıs Üniversitesi-Fransızca öğretmenliği:254,7 Başarı sıralaması:37.900

 Fransızca Öğretmenliği Bölümünde Eğitim

Üniversitede eğer hazırlık sınavında başarısız olunursa, bir yıl da hazırlık sınıfı ile birlikte Fransızca bölümü 5 yıl sürerek tamamlanır. Birinci yıl yoğun şekilde Fransızca dersleri verildikten sonra, izleyen yıllarda alan dersleri de eklenir. Hazırlık sınıfında yoğun Fransızca gramer (dilbilgisi) , fonetik, konuşma gibi dersler verilirken, üst sınıflara geçildikçe Fransız edebiyatı, rehberlik, ölçme ve değerlendirme, özel öğretim yöntemleri, öğrenim psikoloji,  çocuklara yabancı dil öğretimi gibi dersler verilmektedir.

4. Sınıfta ise Fransızca dersi verilen herhangi bir okula giderek yapılan zorunlu staj vardır. Öğretmen adayları bu okullara haftanın bir günü giderek, derse katılır son olarak da tüm yıl boyunca derse girdikleri sınıfa hazırlandıkları dersi anlatarak o okulun öğretmeni tarafından değerlendirilir. Beş yıllık lisans eğitiminin sonunda formasyon adı altında diploma verilir. Fransızca öğretmenliği mezunu olan adaylar, eğitim fakültesi mezunu oldukları için ayrıyeten formasyon almak durumunda kalmamaktadırlar.

Fransızca öğretmenliği mezunu olan öğretmen adaylarının devlet bünyesinde atamalı olarak çalışması şu an için neredeyse imkânsızdır. Yıllardır süregelen Fransızca atama problemi halen devam etmektedir. Devlet okullarında birinci yabancı dil olarak İngilizce dersleri okutulurken, ikinci yabancı dil olarak genellikle Almanca dersleri verilmektedir. Ne yazık ki çoğu okulda ikinci yabancı dil dersi müfredatta görünmesine rağmen uygulamada verilmektedir. Bu da dolayısıyla Fransızca öğretmenliğinden mezun adayların devlet okulunda çalışamama gibi bir zorlukla karşı karşıya gelmelerine neden olmaktadır. Fransızca bölümünden mezun olanlar ancak Milli Eğitime bağlı olan özel okullarda Fransızca öğretmeni olarak çalışabilirler. Aynı şekilde yabancı dil öğreten kurs ve dershaneler de Fransızca öğretmenliği mezunları için seçenek olacaktır.

Fransızca Bölümü Mezunları İçin Farklı İş İmkânları

Fransızca bölümü mezunu olan adaylar öğretmenlik dışında da birçok alanda iş imkânı bulabilmektedirler. Fransız dili ve edebiyatı ve mütercim tercümanlık bölümlerini okuyarak Fransızca ile alakalı öğretmenlik dışında da meslekler yapılabilir.

İngilizce kadar yaygın bir dil olmaması, Fransızcanın aksine İngilizce bölümü mezunlarına sağlanan iş imkânlarının çokluğu, Fransızca mezunları için bir dezavantajdır. Fransızca öğrenilmesi zor ve meşakkat isteyen bir dildir. Fransızca bilen insan sayısı az olduğu için nadir bulunan iyi iş imkânları ise Fransızca mezunu olanlar için bir avantaj sayılır.

Fransızca bölümü mezunu olanlar mütercim tercümanlık da yapabilmektedirler. Bu hizmeti veren çeviri bürolarında Fransızca-Türkçe, Türkçe-Fransızca ya da hâkimse Fransızca-İngilizce, İngilizce-Fransızca çeviri yapma imkânı bulunmaktadır. Fransızca mezunları için turist rehberliği de bir seçenek olacaktır. Ülkemize gelen turistlere tanıtım yaparak aynı zamanda hem para kazanıp hem gezmek de idealdir. Fransızca konuşulan ülkelerle yapılan dış ticaret ilişkilerinde aracı olan dış ticaret firmaları da bir iş imkânıdır. Turizm de ülkemizde oldukça elverişli bir sektör olduğundan Fransızca mezunları için tam bir iş fırsatıdır.

Ayrıca yabancı bankaların çağrı merkezlerinde de iş imkânı bulunmaktadır. Akıcı Fransızca konuşabilen bireyler için çağrı merkezi uygun bir çalışma kolu olacaktır. Çünkü telefonda takılmadan, akıcı konuşabilmek sorunları halletmek ve müşteri birebir ilişkileri açısından oldukça önemlidir. Fransızca bölümü mezunu olanlar havayolları şirketinde yer hostesliği ya da kabin memurluğu da yapabilmektedirler.

Fransızcanın yanı sıra İngilizce biliyor olmak da aranan kriter olacaktır. Simultane yani birebir, anında çeviri yapmak da diğer bir iş alanıdır. Ancak hatırlatmakta fayda var ki, simultane çeviri oldukça zordur. Kongre ve toplantılarda yabancı konuşmacıların o anda konuşmalarını ana dile çevirme, ileri seviyede yabancı dil bilgisi gerektirmektedir.

Nasıl Fransızca Öğretmeni Olunur?

Üniversitelerin Fransızca öğretmenliği eğitim fakültelerini tamamlayarak ya da Fransız dili ve edebiyatı bölümünü başarıyla tamamladıktan sonra formasyon alarak Fransızca öğretmenliği mesleği yapılabilir.

Özel okullara girişte uygulanan, her okula göre değişen kriterler vardır. Bunlar sözlü mülakat, dil yeterlilik sınavı, örnek ders anlatımı şeklindedir. Başvurulan okulun yabancı diller bölüm başkanı tarafından sözlü mülakat hatta bazen yazılı sınav (dinleme, okuma, yazma içerikli) uygulanır. Daha sonrasında bu bölümü geçen öğretmen adayları örnek ders anlatımı için okula davet edilirler. Okul tarafından belirlenen Fransızca ders konusu hazırlanarak, kurula ya da gerçek bir sınıf ortamında örnek ders şeklinde simülasyon yaptırılır. Bu etabı da geçen öğretmen adayları ile sözleşme imzalanır. Özel okulların öğretmenlerle anlaşma geçerlilik süresi genellikle bir yıldır. Bir yılın sonunda performansı özel okula uygun olan öğretmenlerle sözleşme yenilenir.

Kurs veya dershanelerde öğretmen olmak için de hemen hemen aynı prosedürler geçerlidir. Ancak dil kurslarında ve dershanelerde özel okullara göre sözleşme feshi işveren için daha kolay olabilir ve genellikle bir yıllık bir sözleşme yapılmamaktadır.

Fransızca Bölümü Mezunları İçin Maaş Ortalamaları

Fransızca mezunları için belirli bir maaş dilimi yoktur. Çünkü verilen maaşlar yapılan işlere göre değişim göstermektedir. Yabancı dil öğretmenleri Türkiye şartlarında ortalama 2000-3000 Türk lirası gibi rakamlar alırken, dış ticaret firmalarında yönetici pozisyonunda alınan maaş ortalama 5000 Türk lirası civarındadır. Tercüme bürolarında ya da serbest çevirmenlik yapanlar ise kelime başına yaptıkları çeviri için ücret almaktadırlar. Kabin memurları için ise maaşlar 4000-7000 Türk lirası civarındadır. Turist rehberleri için ise ortalama maaşlar günümüz şartları için 3000 civarındadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Buradan Arama Yapabilirsiniz..
Sizce de Bir Beğeniyi Hak Etmiyor Muyuz?
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM